Startklart för stor solcellspark i Hallstahammar

Nu står den där i Hallstahammar, en av Sveriges största solcellsparker.
– Det har verkligen hänt mycket här. För ett år sedan var det en stor markyta, och idag är det 15 000 solpaneler här, säger Markus Thulin, vd på El av Sol, som ligger bakom parken tillsammans med Hallstahammars kommun.

Efter ett drygt år av arbete är den snart igång – solcellsparken i Hallstahammar som kommer att bli en av de största i Sverige. 15 000 solpaneler ska producera el för 10 miljoner kWh per år i parken som byggts av El av Sol. Parken kommer att ge el som motsvarar behovet för över 4000 lägenheter.
– Det är ett jättestort projekt för oss, kul för regionen och faktiskt också att vi byggt en av de fem största solparkerna i Sverige, säger El av Sols vd Markus Thulin.

– Det är ett jättestort projekt för oss, kul för regionen och faktiskt också att vi byggt en av de fem största solparkerna i Sverige, säger El av Sols vd Markus Thulin. 

Foto: Fredrik Björkholm/SVT

Ett samarbete med SBB

Projektet görs tillsammans med SBB (Samhällsbyggnadsbolaget i Norden) som är samarbetspartner med El av Sol. SBB tar över som ägare av solparken när den är driftsatt. 

SBB är en aktör på fastighetsmarknaden med en tydlig inriktning mot en grönare drift av sina fastigheter. Där passar solcellsparken i Hallstahammar bra in i satsningen om att vara klimatpositiva till år 2030. 

En av Sveriges största

Med 9,5 MW installerad effekt är parken, som är placerad bredvid Kolbäcksån och E18 vid Eriksberg i Hallstahammar, en av de fem största i sitt slag i Sverige (den största finns för närvarande i Strängnäs). 

Solpanelerna har satts upp det senaste året och parken kommer tas i drift vid årsskiftet. 

El av Sol hyr marken av kommunen och tanken är att parken ska driftsättas den 10 januari. 

Brist på komponenter har försenat något

Bygget har gått bra och enligt plan och budget. Från början var den tänkt att driftsättas i slutet av året, men nu tar det som sagt några veckor till. Anledningen till detta är att det har uppstått brist på vissa komponenter på grund av det rådande världsläget. 

Parken är dessutom byggd på ett sådant sätt att marken ska kunna användas till andra saker om sådana behov skulle uppstå framöver.

Här kan du se SVT:s inslag om solparken i Hallstahammar.

Bli en del av förändringen

Fyll i dina uppgifter så kontaktar någon av våra solcellsexperter dig inom kort.