Solceller – en hole in one för golfklubben

Solpaneler och golf är en spännande kombination för framtiden. Med hjälp av solceller kan golfklubbar spara pengar och bidra till miljön på samma gång.
Här berättar vi mer om denna spännande energilösning på golfbanan, som vi på El av Sol självklart kan hjälpa till med.

Sol in one, en grön framtid på green – visst går det att skoja om det, men solceller på golfbanan har kommit för att stanna. Inte minst i dessa tider när elpriserna väntas stiga och den egenproducerade elen kommer att öka dramatiskt i värde.

Detta gäller inte minst för golfklubbar. I grunden får golfklubbar samma fördelar av solenergi som andra typer av verksamheter, men för golfklubben kan det av flera anledningar bli extra fördelaktigt.

Elen behövs mest när solen skiner mest

Den främsta anledningen till detta är förstås att golfverksamheten är som intensivast när solen producerar bäst. På en golfklubb är det dessutom lätt att hitta bra och effektiva platser att placera solpanelerna på, vilket gör elproduktionen riktigt effektiv och lönsam.

Att solenergin gör nytta på golfklubben är det inget som helst tvivel om. Kök, golfbilar, bevattningssystem, skötsel av greener – det finns många eldrivande faktorer på en golfbana som förbrukar en stor mängd energi. Med solceller kan mycket av detta energibehov täckas och då öka golfklubbens autonomi gällande elförbrukning samt sänka driftkostnader. Samtidigt ökar en investering i solceller golfklubbens fastighetsvärde. Sammantaget gör dessa faktorer att golfklubbar är mycket väl anpassade för att utnyttja solenergi.

Nio av nio av klubbar vann på solpaneler

Att solenergi blir en win-win-situation för såväl miljön som golfklubben finns det till och med forskning på. Jonas Larsson, civilingenjör på Uppsala universitet, skrev sitt examensarbete “Undersökning av solcellspotentialen för golfverksamheter i Sverige” om just detta ämne.

I arbetet undersökte han nio golfklubbar och slutsatsen blev att samtliga skulle vinna på att investera i solceller. Hur lönsamt det blir beror främst på soltimmar per år på platsen, solcellernas placering och att produktionen av överskottsel inte blir för hög.

– Undersökningen visade att de nio klubbarna kunde producera omkring 20 procent av sitt årliga elbehov med solceller med god ekonomisk lönsamhet, säger Jonas Larsson till golf.se.

Solceller på golfklubben – det här kan El av Sol göra

  • Vi tar fram en optimal lösning för just din klubbs behov.
  • Layout, projektering och montage av solcellsanläggningen samt service för att säkerställa optimal elproduktion.
  • Solceller ökar golfklubbens fastighetsvärde.
  • Sänker elkostnaderna och ger klubben mer autonomi när det handlar om elförsörjning.

Bli en del av förändringen

Fyll i dina uppgifter så kontaktar någon av våra solcellsexperter dig inom kort.