Möt några av

Våra solhjältar

INTERVJU. JOUKO KÖRSTRÖM BOSTADS AB MIMER.

Mimer framtidssäkrar Skultunas äldreboende

Äldreboendet i Skultuna, Västerås har äntligen en startklar solcellsanläggning på taket och när vi pratade med Jouko Körström, sakkunnig och elsäkerhetsansvarig på det allmännyttiga bostadsbolaget Bostads AB Mimer kunde han dela sina soliga erfarenheter från projektet och berätta för oss varför just solenergi är ett smart sätt att framtidssäkra sina fastigheter.

För Mimers bostadsbolag är det viktigt att tänka på miljön och klimatomställningen. De vill helt enkelt hänga med i utvecklingen.

– Vi måste tänka på miljön och den gröna omställningen som pågår i hela Sverige. Och den sker från alla olika håll – från staden, kommunen och politikerna, så alla behöver hänga med i omställningen. Sen ser vi dessutom en massa ekonomiska fördelar med solenergi och vi vill ju såklart vara vinstdrivande.

Tack vare solenergin kan Mimer få ner elförbrukningen och på flera sätt är det därför en smart och långsiktig investering.

– Vi får ju tillbaka pengarna igen och det tar väl sju år innan det är break even och vi får in pengar på det. Men det är långsiktigt att bli energieffektiva och skapa bra, billiga fastigheter att bo i – både för oss och våra kunder. Win-win, helt enkelt.

Inte bara fastighetsbolag kan dra fördelar när de framtidssäkrar och väljer solenergi. Även boende får goda hyresmöjligheter på sikt.

– Hyresgästerna kommer kanske inte märka av nyttan direkt eftersom det inte kommer en billigare elräkning, men vi ordnar en fastighet som blir billigare i drift och ju mer energieffektivt boende vi kan erbjuda – desto lägre blir hyran på sikt. På det viset tjänar de ju på det. Sen är det ju trevligt att bo i ett energieffektivt hus och hos ett bostadsbolag som är tekniskt innovativa och tänker framåt på miljön.

Jouko, som själv har lång erfarenhet från branschen, beskriver El av Sol som en stark spelare på solenergiplanen.

– Eftersom jag själv har varit i solcellsbranschen i fem år tidigare vågar jag säga att jag har stor erfarenhet av branschen och därför kan bedöma att deras tekniska lösningar håller hög kvalitet. Det är en sak att leverera snygg utrustning, men allt annat omkring är så mycket mer och El av Sol levererade under hela resan.

Nu när installationen av både solpaneler och batterilösning äntligen är på plats kan man se att anläggningen levererar.

– Den producerar! Det är ju inte riktigt rätt årstid än, men utifrån sina förutsättningar och årstiden har den levererat bra. Den här fastigheten är dessutom lite speciell i och med att det är ett äldreboende. Fastigheterna har kylaggregat för att de ska kunna kylas ner. Därför har vi som högst förbrukning av ström när solen producerar som mest el under sommaren. I andra hus är det ju lite tvärtom – att det under sommaren drar minst ström. Och tack vare det här batteriet som vi valt så tar vi bort effekttopparna, som det kallas. Då kanske vi landar på 60 ampere i stället för 160 ampere. Då har vi minskat med 100 ampere och det gör att elpriset sjunker ganska drastiskt.

I framtiden kommer vi se mer och mer lösningar som Mimers på äldreboendet i Skultuna och när omvärlden ställer om gäller det att hänga med för att förbli attraktiva på marknaden.

– Du framtidssäkrar ju fastigheten tack vare att du ökar värdet, får en lägre energiförbrukning och ett minskat miljöavtryck. Fastigheten blir ju mycket mer attraktiv som hus och det kan säkert påverka närliggande fastigheter värde om husen i området är moderna. Då vill fler bo där.

Fler möjligheter att framtidssäkra sitt fastighetsbolag på skulle kunna vara att komplettera med laddpunkter för elbilar. På så sätt går ingen energi till spillo.

– Då kan du ju utnyttja den här överskottsproduktionen som du får på sommaren till att ladda elbilar, plus att du kan ladda upp batteriet och ta ut el när solen är borta.

Att samarbeta med El av Sol beskriver Jouko som en positiv upplevelse.

– De var väldigt lösningsorienterade och såg till att allt flöt på bra. Samtidigt har de visat förståelse för den här fastigheten som inte alltid är så lätt att jobba i eftersom vi har äldre som bor där och många olika hantverkare som ska samverka samtidigt. Så flera saker gjorde att den här installationen blev lite komplicerad och då samverkade El av Sol bra med de andra.

Att bidra till miljön, få pengar tillbaka på investeringar och att dessutom kunna bidra till energiomställningen är en optimal kombination.

– Nu pratar jag för egen del, men jag har svårt att se att det finns någon annan investering som ger dig pengarna tillbaka. Pay backen är så att säga snabb. Samtidigt kan du ha känslan av du gör vårt jordklot en tjänst och att du använder miljövänlig energi samtidigt som du bidrar till energiutvecklingen i världen när du väljer fossilfritt. Om du har pengar på banken är det absolut mycket bättre att lägga dem på en solcellsanläggning än att behålla dem på kontot.

Bli en del av förändringen

Fyll i dina uppgifter så kontaktar någon av våra solcellsexperter dig inom kort.