Hur jämför du priser på solcellsanläggningar?

Vi överöses med erbjudande om solcellsanläggningar. Priserna har sjunkit mycket de sista tre-fyra åren och har nu stabiliserat sig något. Det är ständigt prispress och det är en marknad som lockar många nya aktörer. Hur skall vi då kunna veta vad vi får för pengarna – och hur skall du veta vad som är den bästa anläggningen för just dig?

Först måste vi se på VAD som ingår i offerten. Har leverantören lyssnat och förstått dina behov och din verksamhet så att anläggningens storlek och placering är optimerad utifrån dina behov? Till exempel kan markanläggning ibland vara bättre än takanläggning. Finns kostnader för taksäkerhet med och kommer leverantören ta över arbetsmiljöansvaret vid installationen? Krävs det grävjobb för inkommande kabels kapacitet och är den kostnaden i så fall medtagen? Är det en strängväxlare-anläggning eller en optimerad anläggning? Och mycket mera.

De kalkylprogrammen som finns på många leverantörers hemsidor kan kanske ge en fingervisning men kan självklart inte ge exakta priser. Om det lovas fast pris från en kalkyl på en hemsida, bör du försäkra dig om att inga kostnader tillkommer och om hur kontraktet är utformat med hänsyn till detta, så att du inte får några överraskningar. Det har varit tillfällen där leverantörer har baserat sitt lågt prisade erbjudande på så kallad ÄTA där ÄTA står för Ä=Ändring, T=Tillägg och A=Avgående. Ett pris från en leverantör måste kunna jämföras med andra leverantörers erbjudanden och då bör samma saker vara inkluderade.

För att jämföra olika produkters egenskaper, bör du i alla fall veta skillnaden på en en anläggning som använder sig av optimerare och på en strängväxel-lösning. Skillnaden är:

Optimerare används för att varje panel (vanligast är att två och två kopplas ihop) jobbar oberoende av de andra panelerna i anläggningen. Det har några fördelar: Om en eller ett par paneler har reducerad effekt för kort eller lång tid (pga skugga, materialfel, smuts eller annat) jobbar alla övriga paneler för fullt. Det är endast spänning producerad av en eller två paneler som får minskad produktion. Det betyder också att vid brand eller annan orsak som gör att taket skall bestigas, är spänningen så låg att det inte är farligt. Vid eventuell felsökning är det bara att se i datorprogrammet eller i appen vilken panel som inte fungerar. Nackdelen är priset. Detta system är generellt något dyrare.

För strängväxel-lösning seriekopplas anläggningen med ca 20 paneler ihopkopplade. Fördelen med detta är priset. Denna lösningen är något billigare och går något snabbare att montera, då det blir färre kablar att dra. Nackdelen är att det blir full spänning när solen lyser och det är livsfarligt att beträda ett sådant tak vid brand. Det är också så att om en panel förlorar i effekt, förlorar alla samma effekt. Skugga eller måsskit på en panel ger samma effektreduktion på alla 20 paneler. Felsökning är också svårt, då du inte kan se vilken panel som inte fungerar som den skall.

Paneltyper:

Förut skilde sig prisen på monokristallin- och polykristallinpaneler. I dag är denna prisskillnad borta och då väljer man kort och gott monokristallin. Den har högre effekt och uppfattas av de flesta som snyggare (helsvart). Skillnaden är uppbyggnad av kisel-cellerna och hur de placeras i panelen (läs mer här).

I framtiden:

Det pratas mycket om lagring och mobilitet, om El-bilar som kan vara batteripack när det behövs och laddas när strömmen är billig, om olika sätt att bygga batterier och så vidare. Vi är bara i början av denna utveckling och ju tidigare du börjar använda solenergi desto mer ekonomisk kan du vara. Det krävs såklart att anläggningen som du väljer är kompatibel med framtida lösningar. Det är i producenternas intresse att vi kan implementera deras lösningar i framtiden, så det kommer oss konsumenter tillgodo. Kom ihåg att vi bar mobiltelefonen i en väska för 25 år sedan och den sista versionen av mobiltelefon har vi på inget vis sett ännu. Om priser i framtiden kan vi bara spå, men att solkraft är en växande marknad kan vi vara säkra på. Därför blir lagring billigare och möjligheterna flera. Medan forskning och utveckling sker på olika ställen i världen, går vardagen för oss vidare i jämn takt – med solceller på taket eller med samma gamla elräkningar i posten varje månad.

Vill du veta mer om priser och produkter för solcellsanläggningar?

Bli en del av förändringen

Fyll i dina uppgifter så kontaktar någon av våra solcellsexperter dig inom kort.