Nu drar det igång, bygget av den stora solcellsparken i västmanländska Hallstahammar. Parken som byggs av El av Sol ska stå klar sommaren 2022.
Solcellsparken kommer att bli en av Sveriges största och placeras intill E18 vid Kolbäcksån centralt i Hallstahammar. Anledningen till att anläggningen hamnar just i Hallstahammar är att kommunen redan i ett tidigt stadium, för ungefär två år sedan, upplät marken och gett projektet stöd.
Om ett år kommer det att stå 17 hektar med solpaneler på den här marken. Solparken kommer att vara en av landets största.
Foto: Fredrik Björkholm/SVT
El av Sol nöjda med kommunens stöd
El av Sol Nordic AB:s vd, Markus Thulin, är mycket entusiastisk inför bygget av solcellsparken och glad över kommunens stöd, som han anser vara en förutsättning för projektet.
”Det kommer att installeras ungefär 10 megawatt i effekt, vilket motsvarar 4 000 lägenheters årliga behov av elektricitet”, säger Thulin.
170 000 kvadratmeter solpaneler ska sättas upp vilket gör solcellsparken till en av Sveriges största.
”Ja, det finns redan några riktigt stora fina projekt, den här kommer att bli den tredje-fjärde-femte största ungefär”, säger Markus Thulin till SVT Västmanland.
Ska generera el i minst 40 år
Planen är att solcellsparken ska generera elektricitet till Hallstahammarborna i 40 år.
”Absolut, 40 år räknar man med. Men om man tittar på utrustning som exempelvis paneler som står ute redan idag så håller den väldigt länge. Så det finns ingen absolut gräns på 40 år. Men man brukar räkna rent ekonomiskt på 40 år”, fortsätter Thulin.
Kommunen som har upplåtit marken men i övrigt inte är inblandat i projektet, är mycket positiva till den nya solcellsparken, som ses som ett steg mot en mer hållbar framtid.
”Jag tycker att det är jätteroligt. Det är ett steg som gör att Hallstahammar kan bidra till en hållbar utveckling i och med att det är en förnybar energikälla som skapas”, säger Anna Windal, samhällsbyggnadschef i Hallstahammar till SVT Västmanland.
Anna Windal tror dessutom att parken kan fungera som en inspiration för kommunens framtida arbete när det handlar om hållbarhet.
Kostnaden för att bygga den här typen anläggningen brukar generellt sett ligga på mellan 55 och 65 miljoner kronor.