El av Sol bygger solenergianläggning på Vida Arena i Växjö

Den svenska högstaligan i ishockey – SHL – har tre stycken stora hållbarhetsmål för sina föreningar. Man ska, i enlighet med FNs globala mål, vara tekniskt, ekonomiskt och socialt hållbara. Hur de olika föreningarna möter dessa krav och mål ser olika ut.

Klart står emellertid att Växjö Lakers tagit ett stort steg mot att nå hela vägen fram gällande både de ekonomiska och de tekniska hållbarhetsmålen. Detta genom att teckna ett avtal med Växjö Energi, som med hjälp av oss på El av Sol ska utrusta Vida Arena med en solcellsanläggning på taket. Dessutom kommer 10 stycken laddstolpar att installeras i anslutning till arenan.

Den stora fördelen med den här satsningen – utöver att Växjö Lakers går i bräschen för övriga klubbar i SHL – är att den kommer att leda till att Vida Arena blir klimatneutral. Att solcellsanläggningen placeras på den stora takytan kommer att leda till att så mycket som 340 200 kWh förnybar el kan produceras årligen.

Det innebär att hela arenan och de laddstolpar som installeras kan drivas helt med el motsvarande vad anläggningen producerar. Ett klimatsmart val som borde ge eko i övriga idrottssverige. Växjö visar vägen mot en bättre ekonomi – och en bättre miljö. Det senare förklaras av att solenergi ger grön el. Vida Arena och den solcellsanläggning som byggs av oss kommer att minska utsläppen av koldioxid med 140 ton – varje år.

El av Sol har erfarenhet från liknande projekt

El av Sol anlitas av Växjö Energi för installationen av solcellsanläggningen på Vida Arena. Detta är långt ifrån en slump då vi har lång erfarenhet från liknande projekt. Den stora referensen handlar om Rocklunda i Västerås där vi sjösatt och genomfört flera lyckade installationer.

Rocklundaområdet i Västerås är ledande då det kommer till idrottande i regionen och där spelas exempelvis ishockey, bandy, ridning och dessutom finns hallar för innebandy och andra inomhusidrotter samlande på en yta motsvarande 600 000 kvm. Totalt handlar det om femton hallar. Ägaren Rocklunda Fastigheter sjösatte år 2015 ett projekt där målet låg i att minska kostnaderna för energi och uppvärmning – och samtidigt göra detta på ett miljövänligt sätt.

Genom att anlita oss på El av Sol skapades en unik, skräddarsydd lösning där Rocklunda idag är en egenproducent av el och idag kan produktionen täcka så mycket som en femtedel av det totala behovet. Den el som produceras varje år räcker för att en elbil ska kunna åka jorden runt ungefär 100 gånger. Samtidigt slutar det inte där: Rocklunda planerar för nya satsningar och där man genom detta ytterligare kan kapa sina kostnader för el.

El av Sol är ett företag som hela tiden ligger i framkant gällande ny teknik och nya innovationer. Att man dessutom har en lång erfarenhet och kunskap om solenergi, projektering och drift av solcellsanläggningar gör att det planerade projektet i Vida Arena känns ytterst spännande.

Tar andra klubbar upp stafettpinnen?

Den stora frågan handlar emellertid om vilka klubbar i idrottssverige som följer det exempel som Växjö och Rocklunda visat vara möjligt? Vilka andra föreningar vill göra sig oberoende av omvärldens priser för el och producera egen, grön energi att driva de egna anläggningarna med? Det finns fina förutsättningar för egentligen alla arenor i Sverige.

Det stora taket som finns på arenorna ger nämligen – i många fall – ultimata förutsättningar för en solcellsanläggning och detta oavsett om det handlar om Luleå Hockey eller om Malmö Redhawks i SHL. Om taket i fråga har sämre förutsättningar för solceller så kan exempelvis – som fallet varit i Västerås och Rocklunda – en lösning vara att använda väggarna som ett komplement.

Innovativa företag som El av Sol sitter på lösningarna och frågan är vilka klubbar som tar upp stafettpinnen som Växjö håller i. Solenergi är framtiden energi. Nu gäller det bara för idrottssverige att förstå att framtiden redan är här.

Bli en del av förändringen

Fyll i dina uppgifter så kontaktar någon av våra solcellsexperter dig inom kort.